Tahliye Taahhütnamesi - Hukuki Durum
Son Yazılar
Yükleniyor...

12 Nisan 2022 Salı

Tahliye Taahhütnamesi

tahliye taahhütnamesi örneği

Tahliye Taahhütnamesi Nedir?

Tahliye taahhütnamesi TBK’nun 352. Maddesinin 1. Fıkrasında “boşaltmayı yazılı olarak üstlenme ” olarak nitelendirilmiş olup işbu kanun maddesinde “kiracı, kiralananın teslim edilmesinden sonrasında, kiraya verene karşı, kiralananı belli bir tarihte boşaltmayı yazılı olarak üstlendiği hâlde boşaltmamışsa kiraya veren, kira sözleşmesini bu tarihten başlayarak bir ay arasında ilamsız icra takip edeni başlatmak veya dava açmak suretiyle sona erdirebilir.” şeklinde düzenlenmiştir.

Tahliye taahhütnamesiyle tahliye, kiracıdan kaynaklanan sebeple sona erme hali olmakla beraber yalnızca konut ve çatılı iş yeri kira sözleşmelerinde uygulama alanı bulacaktır. Bundan dolayı kiralanın konut veya işyeri olmaması durumunda hali taraflarca akdedilen hali hazırda tahliye taahhüdü mevcutsa; tbk madde 352’de öngörülen dava yolunun uygulanması mümkün olmayacaktır. Bu hususta, alanında uzman bir gayrimenkul avukatından destek almanızı şiddetle tavsiye ederiz.

Tahliye Taahhütnamesinin Geçerlilik Şartları

Kiracı ve kiralayan içinde imzalanan tahliye taahhütnamesinin bir ekip unsurlara sahip olması gerekmekte olup tahliye taahhüdünün şartları şu şekildedir;

  • Tahliye taahhütnamesinin, kiralananın kiracıya teslimi sonrası verilmiş olması,
  • Tahliye taahhütnamesinin yazılı olarak kiracı yada yetkili temsilcisi tarafınca yapılmış olması,
  • Tahliye taahhütnamesinin boşaltma tarihini içermesi gerekmektedir.

Kira Sözleşmesi Yapılırken Kiracıdan Tahliye Taahhütnamesinde Belge ve Tahliye Tarihlerinin Sonradan Tamamlanması Durumu

Uygulamada sıklıkla tahliye taahhütnamesindeki tahliye ve düzenlenme tarihlerinin boş bırakıldığı görülmektedir. Hal böyle iken taahhütnamede boş bırakılan tarihlerin sonradan doldurulması için kiracının kiraya verene yetki verdiğinin kabulü gerekmektedir. Nitekim beyaza imza atanın imza inkarında bulunmadığı hallerde taahhüt ve boşaltma tarihlerinin, kiraya veren tarafınca imzalanmasına ve nihayetinde beyaza imza atan şahıs, beyaza attığı imzanın neticelerina katlanmak zorundadır. Imza inkarında bulunmayan ve taahhütnameyi boş olarak kiraya veren tarafa veren kiracının, makalelı taahhüdün istenildiği gibi doldurulabileceğini peşinen kabul etmiş olduğu görüşü de yargıtay içtihatlarında yer edinmiştir.

Tahliye taahhütnamesinin geçersizliği

Tahliye taahhütnamesinin kiralanın tesliminden önce düzenlenmesi onun geçersizliğine sebep olacağından bahsetmiştik. Kiralananın tesliminden önce meydana getirilen ve ilgili tarih kısımlarının boş bırakıldığı taahhütnamenin iptal edilebilmesi ayrı bir iptal davası ile mümkündür.

Kiracının kiralananın teslim edilmesinden önce kendisinden tarih kısımları boş olacak şekilde imzalı tahliye taahhüdünü kiraya verene teslim ettiğini ve söz konusu taahhütnamenin sonradan tamamlandığını iddia etmesi niteliğinde kiracının bu itirazının yazılı olarak kanıtlaması gerekir. Kiracının getirebileceği yazılı delil ise iptal davası neticesinde verilen yargı ile mümkündür. Kiracının tbk 39.Maddesi gereği makaleli taahhüdü iradesinin sakatlanması neticesinde yapıldığı nedeni öne sürülerek hükümsüzlüğünü kanıtlayabilmesi için 1 sene içerisinde iptal davası açması gerekmektedir.

Paylaş

Yorum Yap

Bildirimler
Alanında uzman avukatlardan hukuki destek almak için bizimle iletişime geçin.
Kapat