İşsizlik Maaşı - Hukuki Durum
Son Yazılar
Yükleniyor...

13 Nisan 2022 Çarşamba

İşsizlik Maaşı

işsizlik maaşı


Işsizlik maaşı, 4447 rakamlı işsize göre sigortası kanunu kapsamında düzen altına alınmıştır. özetle işsize göre maaşı; işten çıkartılan ve belirli şartları karşılayan çalışanların işsiz kaldıkları dönem içinde yeni iş bulana kadar asgari düzeyde geçinmeleri amacı ile verilen ücreti ifade etmektedir. Anlatım edilmiş olduğu üzere işsizlik maaşı ile amaçlanan asıl husus, işten çıkartılan sigortalı çalışanın yeni bir iş bulana kadar geçimini geçinmek ettirebilmesidir. Işsize göre sigortası olarak ifade edilmesinin bir sebebi de işsize göre maaşının, bir nevi sigorta işlevi görmesidir.


Işsizlik maaşının şartları nelerdir?


Işsize göre maaşı alınabilmesi için yukarıda belirttiğimiz üzere birtakım şartların bir arada gerçekleşmesi gerekmektedir. Bu şartlardan bir ya da birkaçının gerçekleşmemesi halinde çalışan, ödenekten yararlanmaya hak kazanamayacaktır. Işsizlik ödeneğinin alınabilmesi için ihtiyaç duyulan şartlara her ne kadar değinmiş olsakta ayrıntılı bir halde anlatmak gerekmektedir. çalışanın işten çıkması veya çıkartılması, haklı nedenle fesih halleri dışında, iradesi dışında gerçekleşmiş olmalıdır. Bununla beraber çalışanın, işten çıkartıldıktan 120 gün öncesine kadar iş sözleşmesinin tüm şartlarına uymuş olması gerekir.

Eski uygulamada 120 gün eksiksiz çalışma zorunluluğu olsa da artık bu yargı uygulanmamaktadır. Yalnızca çalışanın sözleşme şartlarına bağlı kalması yeterlidir. Bir öteki şart ise çalışanın, işten çıkartılmadan önceki 3 yıl içerisinde minimum 600 gün işsizlik sigortası primi ödemiş olması icap eder. Işsizlik sigortası primi yetersiz olduğu takdirde ödeneğe hak kazanamayacaktır. Bahsettiğimiz şartlar eksiksiz karşılandığı takdirde işsize göre ödeneği alınabilecektir.

Işsizlik maaşı başvurusu nasıl yapılır?


ödenekten yararlanmak için gereken şartlar karşılandığı takdirde, usulüne uygun ve süresi içerisinde işsizlik maaşı başvurusu yapılması icap eder. Müracaat süresi, çalışanın iş akdinin feshedildiği tarihten itibaren başlar ve 30 gündür. Işsize göre ödeneğine, iş akdinin feshedilmesinden itibaren 30 gün içinde en yakın işkur’a müracaat ederek yahut e-devlet üzerinden başvurulabilir. 30 gmeşhurk müracaat süresi geçmiş olduğu takdirde 30 günden sonraki her gün, işsizlik ödeneğinden kesilmektedir. öteki bir anlatımla işten çıkartıldıktan 40 gün sonrasında müracaat yapan çalışan, 10 günlük noksan ödeme alacaktır. Ve bu 10 gmeşhurk ücreti aslabir şekilde talep edemeyecektir.

İşsizlik maaşı nasıl alınır?


Işsize göre ödeneğinin alınması hususunda gereken şartlar karşılanmış, usulüne müsait müracaat yapılmış ise “işsize göre maaşı nasıl alınır?” sorusu gündeme gelecektir. Başvurunun yanıtlanması ortalama olarak 1 ay kadar sürmektedir. Sadece bu vakit; sistemin yoğunluğuna, belgelerin eksiksiz tamamlanıp tamamlanmamasına ve bir oldukca farklı faktöre bağlı olarak değişebilmektedir. Başvuru olumlu sonuçlandığında çalışanlar, her ayın beşinde kimlik kartları ile beraber ptt şubelerinden maaşı alabileceklerdir.

Paylaş

Yorum Yap

Bildirimler
Alanında uzman avukatlardan hukuki destek almak için bizimle iletişime geçin.
Kapat